RUNDTUR PÅ TVERS AV DALFØRENE I VÅTT OG KJØLIG HØSTVÆR

 

DRAMMEN - PRESTFOSS - KRØDEREN - NES i ÅDAL - BJONEROA - JEVNAKER - DRAMMEN 

 

 

 

Tirsdag 30.september møtte jeg Håkon på kubikken i Drammen, og vi la i vei på en flott høsttur i yr og regn og en temperatur på 5 grader. Men med mange nok lag med superundertøy ble det en fornøyelig tur på tross av det kjølige været, og vi tilbakela totalt 320 km.  

 

 

 

Første stopp var HAUGFOSSEN ved BLAAFARVEVÆRKET.

 

Fra Prestfoss kjørte vi over til Krøderen og videre opp langs vannet til vi kom inn på RV 7. Her fortsatte vi nordover til Gulsvik, der vi svingte av ved Sørbygdi for å kjøre en grusvei over til Nes i Ådal.

 

Vassfaret og Vidalen er skog og fjelldaler mellom Hallingdal og Valdres, typiske for det indre Østland. Området har i mange hundre år vært nyttet til skog og jordbruk, beite, jakt, fiske og friluftsliv. Funn viser at det har vært virksomhet i Vassfaret siden før Svartedauden (1349).
Det var fast bosetting fra midten av 1700 - tallet til 1921. Rundt 20 - 30 setre har vært i bruk, og det fins rester etter 12 gårdsbruk og boplasser.
Kongevegen som bandt Østlandet og Vestlandet sammen startet i Vidalen.

 

Veistandarden ble gradvis dårligere, og vi vurderte å snu og kjøre tilbake og svinge av grusveien lenger nede i retning Sokna isteden. Vi var  veldig i tvil om vi var på rett vei, skiltene glimret med sitt fravær. Heldigvis møtte vi en bil og fikk bekreftet at vi var på rett vei. Og bilføreren bare gliste og sa at hvis vi hadde klart å komme så langt på to hjul, ville vi nok greie å kjøre videre også….hehe. Det fristet lite å kjøre tilbake gjennom all den løse sanda vi allerede hadde strevet oss igjennom, så vi bestemte oss for å fortsette………

Noe særlig bedre ble ikke veien, og vi hadde en slitsom tur i masse løs sand. Det var ikke særlig morsomt å kjøre på vei som tilsynelatende så helt grei ut, bare for å oppleve at forjhulet ”tverret”, og at for-og bakhjulet til stadighet ville hver sin vei i den løse sanda. Istedenfor å gruse opp veien på tradisjonelt vis, hadde veimyndighetene brukt sand fra de stedlige massene isteden. Dette var nylig utført og gjorde det dermed helt umulig å se hvor feltene med løs sand befant seg…grrrrr…  Vi kom oss til slutt trygt igjennom hele veistrekningen på ca. tre mil i løpet av et par timer, og jeg hadde blitt noen erfaringer rikere…hehe. 

 

Vi fortsatte videre over til Randsfjorden etter å ha tatt av fra E 16 langs Sperillen og kjørt Ådalsvegen på tvers over til Bjoneroa ved Randsfjorden. Der fulgte vi RV 245 sørover til Jevnaker, der vi fikk oss en god middag på OLDEMORS KARJOL.  :)

Da middagen var inntatt hadde det blitt mørkt, og regnet satte inn med full styrke. Det ble en våt tur hjemover i mørket og regnet, og siden sikten var tilnærmet lik null valgte vi  å kjøre om Sollihøgda og Sandvika tilbake til Drammen. Her hadde vi tross alt gatelys…hehe. 

Vi hadde en flott tur på supre mc-veier  (bortsett fra grusveien fra Gulsvik og over til RV 243, som jeg forøvrig ALDRI mer kommer til å kjøre).

 

                        Haugfossen ved Blaafarveværket. Det var lite vann i fossen denne dagen.

 

 

Thranestua er Blaafarveværkets innbydende kakehus. På fine dager tar man med seg kaffe, pannekake og is ut på terassen, og nyter synet og bruset av den praktfulle fossen.  :)

 

 

Ved den mektige Haugfossen ligger tradisjonen tro Blaafarveværkets landhandel og spisested. I den 300 år gamle landhandelen finner man et svært variert vareutvalg, med nymalt kaffe, gammeldags sukkertøy, tresleiver og skinnsekker.

 

 

 

                                                                            Krøderen

 

 

                                        Her møter vi bomveien i Sørbygdi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       Vi kjørte gjennom et flott landskap og det ble noen stopp underveis

 

 

                    

 

 

 

 

 

                             Ikke enkle kjøreforhold med all den løse sanda....... :-(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          Puuuh...... fastere dekke under hjulene..... :-)

 

 

                                                        Randsfjorden

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Nam - nam......

Flesk og duppe på Oldemors Karjol på Jevnaker    

 

 

 

 

Og naturen viste seg fra en nydelig side, med sine varme, flammende høstfarver. 

UTROLIG VAKKERT.....!!!!!

 

 

Tusen takk til Håkon for en flott høsttur og kjempehyggelig selskap...!!

 

 

INGENTING ER SÅ FLOTT SOM EN MOTORSYKKELTUR OM HØSTEN

                                                                                        

                                                  

                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     Til toppen

 

30.SEPTEMBER 2008   

VIDALEN